Rumah Pustaka Buya Hamka Resmi Didirikan di Malaysia

ELANGNEWS.COM – . Nama sebagai seorang sastrawan dan ulama besar tidak hanya dikenal oleh masyarakat Indonesia, tetapi telah diakui dunia. Hal tersebut dibuktikan dengan didirikannya sebuah rumah pustaka  dengan nama ‘Rumah Tamu dan Pustaka Hamka’ di negeri jiran Malaysia.

Sebagaimana dilansir antaranews.com, Sabtu (5/8), berdirinya Rumah Pustaka Hamka di Sungai Besar, Selangor yang diresmikan Sabtu kemarin  itu diinisiasi oleh anggota parlemen Malaysia, Budiman Bin Mohd Zohdi.

Peresmian dihadiri sejumlah tokoh Indonesia di Malaysia, yaitu Ketua Nasdem Malaysia Tengku Adnan, Ketua Partai Demokrat Malaysia Lukmanul Hakim, Ketua Muhammadiyah Malaysia Dr Sonny Zulhuda, pengurus KNPI Malaysia Agus Dwi dan pengurus Sahabat Pena Nusantara Malaysia Raihana Mahmud.

Hadir juga Ketua Pimpinan Cabang Istimewa Aisiyah Malaysia Nita Nashitah dan anggota Dewan Perwakilan Rakyat Daerah (DPRD) Lamongan Ali Mahfud, sedangkan dari Malaysia diantaranya Wakil Pengarah Institut Wasatiyyah Malaysia Fadil Omar Baki.

Sementara portal berita Malaysia utusan.com.my melaporkan, tujuanBudiman Mohd. Zohdi  mendirikan Rumah Pustaka Hamka untuk menggalakkan masyarakat  khususnya para generasi  muda di kawasan Sungai Besar memanfaatkan ilmu pengetahuan.

Budiman menyebutkan, pembukaan pustaka yang mengambil nama penulis dan ulama terkenal Hamka atau  nama sebenarnya  Abdul Malik Abdul Karim Amrullah itu adalah satu manifestasi terhadap penulisan buku-buku tokoh tersebut yang telah membawa pengaruh besar kepada masyarakat Nusantara.

Menurutnya, walaupun Hamka kelahiran Indonesia, tetapi  karya-karyanya adalah milik masyarakat Nusantara termasuk masyarakat di Malaysia.

Saya fokus untuk memilih karya Hamka kerana ia dekat dengan masyarakat kita. Saya pikir ia mewakili suara masyarakat Nusantara selain menjadi nostalgia dan rujukan kepada khalayak pembaca di negara ini,” katanya.

Di samping itu, kata Budiman, dia juga ingin  mewujudkan budaya membaca dan perbincangan intelektual dalam kalangan masyarakat setempat.

Pustaka Hamka secara resmi telah  dibuka untuk umum setiap hari mulai pukul 09.00 pagi hingga 17.00 petang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here